Crucea Eroilor

Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni

La Cabana Montana in anul 1996 s-a aprins intr-o seara lumina intr-o incapere, becul s-a ars, iar flama facuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turisti, insa la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce aparand pe un alt bec. Cel de-al doilea bec a fost dus la Staretul Manastirii Lainici, care a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste.

Aşa s-a hotărât ridicarea unei cruci, in memoria eroilor neamului. Imediat dupa construirea crucii, initiatorul acestui proiect, Emil Parau, a hotarat impreuna cu Episcopia Aradului sa ridice un Schit langa Cruce care sa aduca piosenie locului. Cu o înălțime de 18,6 metri și o anvergură de 9 metri, Crucea Eroilor se înalță deasupra Văii Jiului de la altitudinea de 1.485 metri.

Fiind iluminată, poate fi observată în serile senine cu uşurinţă şi de pe şoseaua naţională care străbate şi uneşte toate localităţile Văii.