Peştera Bolii

Pestera este situata în partea de nord orasului Petrosani, la 6km de acesta, pe drumul ce leaga Valea Jiului de Tara Hategului, în locul unde se întâlnesc Muntii Retezatului cu cei ai Sebesului.

Pestera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza si 10 m înaltime. Galeria principala a pesterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri largindu-se în adevarate sali spatioase. Formatiuni de scurgere apar în locurile înalte si pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara dor 3 m. La iesire din pestera pârâul poarta numele de Galbina. Iesirea se face imediat in apropierea caii ferate Petrosani-Hateg, plina de tunele si curbe palpitante,insa atentie mare daca ajungeti, dupa iesirea din pestera pe calea ferata la tren, fiindca se circula cu viteza si puteti fi surprins.

Pestera Bolii este o strapungere naturala accesibila pe toata lungimea ei, una din putinele pesteri de acest fel din tara.

Numele pesterii vine probabil de la familia Bolia care a avut înca din secolul XV-lea proprietati de pamânt si paduri în zona.

Prin anii ´60 pestera a fost amenajata cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Pestera a fost abandonata pâna de curând când speologii locali de la Asociatia Petroaqua, au trecut la reamenajare. Au fost montate podete care usureaza parcurgerea întregului gol subteran fara pericol.

Înca din perioada interbelica în cea mai mare sala a pesterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumita Sala de concert si dans ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovada. În anul 2007 în ziua de 1 mai tot în spiritul traditiei s-au desfasurat manifestari artistice atât în interiorul pesterii cât si în afara ei.

In interiorul pesterii traiesc 2 specii de lilieci.

"Imaginea  Maica Domnului si Pruncul in brate este o imagine pe care nu am crezut-o, decit ca fiind o pictura sau o scluptura in peretele lateral ,insa mergind prin apa si pipaind peretele ,am realizat ca este numai efectul acelui proiector cu lumina albastra,si sigur  inspiratia divina a celui care a pus-o in valoare.Felicitari celui care a realizat acest efect,si celorlalti artisti in interioare de pestera ,care prin diverse efecte de lumina ne-au aratat frumuseti greu de perceput de un simplu privitor." (citat de pe mecanturist.ro)

Pestera Bolii apartine ariei protejate a Parcului Natural Gradistea Muncelului- Cioclovina cuprinzând 8 rezervatii si monumente ale naturii, dar si monumente istorice precum:Cetatea Dacica Bolii sau Castrul de a Crivadia. Ca rezervatii si monumente naturale trebuie amintite si : Complexul carstic Ponorici- Cioclovina(Pestera Valea Stânii), Cheia si Pestera Sura Mare, Pestera Tecuri, fânetele Pui, locul fosolifer Ohaba Ponor, Cheile Crivadiei si dealul si Pestera Bolii. 

Datorita golului subteran generos din interiorul grotei, germanii au ales filmarea câtorva scene pentru documentarul „Legenda Nibelungilor”