Statiunea turistica Straja

Este localizata in judetul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, in inima Muntilor Valcan, in zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Prima datare a localitatii Lupeni este facuta in urma cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupatie a locuitorilor acestor zone era cresterea animalelor si vanatoarea. Incepand cu secolul al 19-lea, odata cu descoperirea zacamintelor de carbune, aceasta zona a fost intens colonizata, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al Romaniei. In acest oras se afla cea mai mare mina subterana din sud-estul Europei, Exploatarea Miniera Lupeni. Huila extrasa de aici este de cea mai buna calitate, avand o putere calorica de pana la 9000 kilo-calorii.

Acces stațiune

Dinspre Petrosani sau dinspre Targu Jiu, pe DN 66, la intersectia de la Livezeni se urmeaza pe DN 66A indicatorul "Lupeni". Dupa cca 20 km, in Lupeni, in zona cartierului Braia, se urmeaza indicatorul "Straja" si, pe "Drumul Crucii" (din anul 2007 este asfaltat in totalitate),

Salvamont si Jandarmeria Montana

In statiunea turistica Straja exista un detasament de Jandarmerie Montana si un serviciu public Salvamont ce asigura atat ordinea si disciplina in statiune, cat si protectia si acordarea primului ajutor in caz de accidente.

Amenajari pentru schi

In Straja sunt amenajate 12 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiaza si de instalatie de nocturna, facand astfel posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu.

Omologarea stațiunii

Complexul turistic Straja este format din 210 cabane, case de vacanta, pensiuni si vile. Dintre acestea, 58 sunt omologate cu 1, 2 si 3 stele. Straja a fost declarata statiune turistica locala in anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002